Türkiye, yeşil dönüşüm hedefleri kapsamında otomotiv sektörünü dönüştürmeye yönelik önemli bir adım daha attı. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, yerli üretimi artırmak ve karbon emisyonunu azaltmak amacıyla elektrikli araçlar için yeni bir teşvik paketi açıkladı. Paket kapsamında, hem üreticilere hem de tüketicilere yönelik önemli destekler yer alıyor.
Açıklanan yeni teşvik paketiyle birlikte elektrikli araç üreticilerine vergi muafiyetleri, arazi tahsisi ve enerji desteği gibi avantajlar sağlanacak. Tüketici tarafında ise düşük faizli kredi imkanları, ÖTV indirimi ve şarj istasyonu kurulumlarında devlet desteği öne çıkıyor.
Ayrıca belediyelerle iş birliği yapılarak, şehir merkezlerinde ücretsiz şarj noktalarının artırılması hedefleniyor. Bu uygulamanın hem kullanıcı alışkanlıklarını değiştirmesi hem de şehir içi hava kalitesini olumlu yönde etkilemesi bekleniyor.
Özellikle yerli otomobil markası TOGG’un pazardaki etkinliğini artırması ve yeni yatırımcıların sektöre çekilmesi amaçlanıyor. Bakanlık, bu teşviklerin yalnızca mevcut markalara değil, yeni girişimlere de açık olacağını vurguladı.
TOGG’un yanı sıra çeşitli start-up projelerinin de AR-GE çalışmalarına hız verdiği ve bu paketle birlikte birçok yeni modelin yolda olduğu ifade ediliyor.
Otomotiv Sanayii Derneği (OSD) ve Elektrikli ve Hibrid Araçlar Derneği (TEHAD), paketin uzun vadeli bir vizyonu desteklediğini belirterek memnuniyetlerini dile getirdi. Ancak uzmanlar, altyapının bu dönüşüme uyum sağlaması için belediyeler ve enerji şirketleriyle entegre çalışmaların kritik olduğuna dikkat çekiyor.
Konuya ilişkin yapılan sokak röportajlarında vatandaşlar, teşviklerin cazip olduğunu ancak elektrikli araçların fiyatlarının hâlâ yüksek kaldığını ifade etti. Devlet destekli finansman modellerinin yaygınlaşması hâlinde elektrikli araçlara yönelimin artacağı düşünülüyor.
Türkiye’nin 2030 yılına kadar karbon salımını yüzde 40 azaltma hedefi doğrultusunda, bu teşvik paketi çevreci ulaşımın teşvik edilmesinde önemli bir adım olarak görülüyor. Uzmanlar, benzer uygulamaların tarım ve lojistik gibi diğer sektörlerde de yaygınlaştırılmasının kaçınılmaz olduğunu belirtiyor.
Meteorolojiden Son Dakika Uyarı! Türkiye’nin Batısında 44°C’yi Görebiliriz