Yurt dışında eğitim hayali kuran binlerce Türk öğrenci, Malta Konsolosluğu’ndan gelen vize ret kararlarıyla hayal kırıklığı yaşıyor. Özellikle dil okulu ve yükseköğrenim programlarına başvuran öğrencilerin büyük kısmının vize başvuruları ya reddediliyor ya da sonuçlandırılmadan bekletiliyor.
Vize reddi gerekçeleri arasında mali yeterlilik, eğitim amacının yeterince açıklanmamış olması ve kalış süresine ilişkin şüpheler öne çıkıyor. Konsolosluk, başvuru sahiplerinden yüksek meblağlı banka hesap dökümleri ve detaylı evraklar talep ediyor. Ancak birçok öğrenci, belgeleri eksiksiz teslim etmesine rağmen red yanıtı alıyor.
Öğrenciler, başvurularının gerekçesiz reddedildiğini belirterek mağduriyet yaşıyor. Eğitim danışmanlık firmaları ise son aylarda Malta’dan gelen öğrenci vizesi reddi sayılarında ciddi artış olduğunu vurguluyor. Vize başvuru sürecinin Malta merkezli olarak yürütülmesi ve kararların doğrudan oradan verilmesi, süreci daha karmaşık hale getiriyor.
Ret alan öğrenciler, 15 gün içinde itiraz hakkına sahip. Ancak bu itiraz süreci için ek belgeler sunulması ve ücret ödenmesi gerekiyor. Uzmanlar, öğrencilerin vize başvurusuna hazırlanırken belgelerini eksiksiz ve detaylı şekilde sunmalarını, özellikle finansal belgeleri dikkatli hazırlamalarını tavsiye ediyor.
Malta’ya eğitim amacıyla gitmek isteyen Türk öğrenciler için yaşanan bu durum, sadece bireysel değil, toplumsal bir sorun haline geliyor. On binlerce öğrenci, vize sorunu nedeniyle kayıt yaptırdığı eğitim programlarını kaçırıyor, uçak biletleri ve okul ücretleri yanıyor.
Yetkililerden ve diplomatik kanallardan çözüm bekleyen öğrenciler, daha şeffaf bir vize değerlendirme süreci ve Türk vatandaşlarına karşı uygulanan prosedürlerin kolaylaştırılmasını talep ediyor. Vize başvurularının neden reddedildiğine dair açık ve net bir açıklama yapılmaması ise öğrenciler arasında güvensizlik yaratıyor.
Vize krizinin kısa sürede çözüme kavuşmaması halinde, Malta’nın Türk öğrenciler nezdindeki eğitim destinasyonu olarak cazibesini yitirebileceği ifade ediliyor.
Tarım Bakanı Yumaklı Orman Yangınları Hakkında Açıklamalarda Bulundu
1
Eski Dünya 1 Numarası Tenise Veda Etti
8503 kez okundu
2
Ukrayna Savaşı İçin Müzakereler Başlıyor
2907 kez okundu
3
Interpol Genel Sekreteri Stock: Mafyaya yenildik
2221 kez okundu
4
Prens Selman’dan Filistin ile ilgili açıklama: “Umrumda değil”
1652 kez okundu
5
Küresel piyasalarda “Çin” darbesinin ardından gözler Fed’e çevrildi
1416 kez okundu