Yeni bir araştırma, 1997-2024 yılları arasında yapılan otopsilerde insan beyin dokusundaki mikroplastik seviyelerinin hızla arttığını ortaya koydu. Plastik atıkların doğaya yayılmasıyla birlikte bu kirlilik, karaciğer ve böbrek dokularında da tespit edildi.
Bilim insanları, mikroplastiklerin insan sağlığı üzerindeki uzun vadeli etkilerinin tam olarak bilinmediğini, ancak bunların felç ve kalp krizi riskini artırabileceğini belirtiyor.
Araştırmada, demans hastalarının beyinlerinde mikroplastik seviyelerinin yaklaşık altı kat daha yüksek olduğu görüldü. Ancak bilim insanları, bu artışın doğrudan bir neden-sonuç ilişkisiyle açıklanamayacağını vurguladı.
Mikroplastikler hava, su ve yiyecekler yoluyla insan vücuduna giriyor. Son araştırmalar, plasentada yüksek mikroplastik oranları bulunduğunu ve farelerde beyin damarlarını tıkayarak nörolojik hasara yol açabileceğini gösterdi.
Araştırmalar, en yaygın tespit edilen plastik türünün gıda ambalajları ve plastik torbalarda kullanılan polietilen olduğunu gösterdi. 2024’te ölen kişilerin beyin ve karaciğer dokularındaki mikroplastik seviyelerinin 2016’ya kıyasla belirgin şekilde arttığı saptandı.
Uzmanlar, plastik üretiminin ve kullanımının azaltılmasıyla insan vücuduna giren mikroplastik miktarının da düşeceğini belirtiyor. Ancak mikroplastiklerin insan sağlığı üzerindeki kesin etkilerini anlamak için daha fazla araştırmaya ihtiyaç duyulduğu vurgulanıyor.
Çin, Google’a Tekel Soruşturması Başlattı