Mide yanması, göğüs kemiğinin arkasında hissedilen yanma ya da ekşime hissiyle kendini gösteren yaygın bir rahatsızlıktır. Tıpta “reflü” ya da “asidite” ile bağlantılı görülen bu durum, yanlış beslenme alışkanlıkları, stres ve bazı hastalıklarla tetiklenebilir. 2025 yılında hâlâ milyonlarca kişi “mide yanmasına ne iyi gelir?” sorusunun yanıtını arıyor. İşte evde uygulanabilecek yöntemler ve dikkat edilmesi gereken noktalar.
1. Sık ve Az Yemek Yemek
Aşırı yemek mideyi gereksiz yere zorlar ve asit salgısını artırır. Az ve sık öğünlerle beslenmek mideyi rahatlatır.
2. Asitli ve Baharatlı Yiyeceklerden Kaçınmak
Turunçgiller, domates, acı baharatlar ve kızartmalar mide asidini yükseltir. Bu yiyeceklerden uzak durmak yanmayı azaltır.
3. Yatmadan Önce Yemek Yememek
Gece uyumadan en az 2-3 saat önce yemek yemeyi bırakmak gerekir. Dolayısıyla mide boşken uyumak, reflü ve yanma riskini düşürür.
4. Yatarken Başınızı Yüksekte Tutmak
Başınızı yastıkla hafif yukarıda tutmak mide asidinin yemek borusuna kaçmasını engeller. Özellikle reflüye bağlı mide yanması şikayetlerinde bu yöntem çok etkilidir.
5. Ilık Süt veya Yoğurt Tüketmek
Süt ve yoğurt mide asidini bir süreliğine nötralize eder. Ancak laktoz intoleransı olan kişilerde tam tersi etki gösterebilir, dikkat edilmelidir.
6. Bitki Çayları
Rezene, papatya, ıhlamur ve zencefil çayı mideyi yatıştırabilir. Ancak aşırı tüketiminden kaçınmak gerekir.
7. Sigara ve Alkolden Uzak Durmak
Her iki alışkanlık da mide asidini artırır ve mide kapakçığının gevşemesine neden olur. Bu da yanma hissini tetikler.
8. Rahat Kıyafetler Giymek
Sıkı kemer ve dar kıyafetler mideye baskı yaparak asidin yukarı çıkmasına yol açabilir. Özellikle yemek sonrası bol kıyafet tercih edilmelidir.
9. İlaç Kullanımı
Eczanelerde satılan antiasit ilaçlar mide asidini kısa süreliğine nötralize edebilir. Ancak sürekli kullanımda doktora danışmak gerekir.
10. Ne Zaman Doktora Başvurmalı?
Bu durumda uzman bir gastroenteroloji doktoruna başvurulmalıdır.
Kulak Çınlaması Neden Olur? 2025’te En Sık Görülen Sebepler ve Çözüm Yolları
1
Ege Denizi’nde Art Arda Depremler
86590 kez okundu
2
İzmir Büyükşehir Belediyesi, Hilton Oteli’ndeki %23,5 Hissesini Satışa Çıkarıyor
70183 kez okundu
3
Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, sınıf başkanının vaadini yerine getirdi
68273 kez okundu
4
Donald Trump, İsrail’e indi: “Ateşkes sürecek, savaş bitti”
26113 kez okundu
5
İstiklal Marşı 104 yaşında
12844 kez okundu