
Karaciğerin vücudumuzda birçok görevi mevcuttur. Örnek vermek gerekirse; kan şekerini düzenlemektedir, şeker ve proteinlerin birbirlerine dönüşmesini sağlamaktadır. Alkol kullanımı ve hepatit rahatsızlıkların bulunması karaciğerde yapısal tertipsizliğe yol açmaktadır ve buradaki hücreler darbe görür. Hücreler gitgide yok olmaya başlamaktadır ve karaciğer ufalması ortaya çıkar. Bir fazla göreve sahip olan karaciğer görevlerini yerine getiremez ve bu sayede organ bozukluğu meydana gelir. Yaşanılan bu nedenlerden dolayı siroz rahatsızlığı oluşmaktadır ki bu durumda iyileşebilmek imkânsız hale dönüşür.
Sirozun Nedenleri Nelerdir?
Siroz rahatsızlığı, batıda en fazla görülmekte olan ilk 10 ölüm nedenlerinden biridir. Nedeni fazla miktarda alkol kullanılıyor olmasıdır. Alkolle meydana gelmekte olan sirozun tedavisi imkânsızdır. Alkolün bırakılması şarttır. Sirozun diğer sebebi ise hepatit B,C ve D rahatsızlıklarıdır. Hepatit zararlı yazılımları karaciğerde mikroorganizmalara dönüşür ve karaciğer iltihaplanması ortaya çıkar. Geri kalmış ülkelerde siroz görülme oranı yüksektir. Sirozun öteki nedenleri de karaciğerde demirin fazla miktarda birikmiş bulunması, safra kesesi rahatsızlıkları, süreğen kalp yetmezliği gibi durumlardır.
Siroz Bulguları Nelerdir?
Hastalık başlangıç ve ileri evre olarak ikiye ayrılır:
İlk dönemde yorgunluk, hızlı yorulabilme, iştah kesikliği, sarılık, kaşıntı, mide bulantısı, gaz birikmesi, karın ve bacaklarda şişlik, kabızlık ve birde erkek göğsünün büyümesi gibi yakınmaları mevctut. tabi bu bulgular yalnızca siroza özgü değildir.
İleri dönemde ise bulgular fazla daha şiddetlidir. Fazlaca kilo kaybı görülmektedir. Hastanın tüketmek tüketme talebi bulunmamaktadır. Bacaklar zayıflar ve dokular su tutmamaktadır. Yemek borusundaki damarların patlaması söz konusu olabilmektedir ve bunun sonucu iç kanama riski mevctut. Siroz sebebiyle karaciğer görevini yerine getiremeyip zehirli maddeleri süzemez. Hücrelerin tahribatı söz konusudur. Kişide motivasyon problemi meydana gelir. Cinsel arzusizlik baş göstermektedir. Aç karna kusmalar ortaya çıkar. Geceleri idrar yapma sıklığı artar. Hastanın görünümünde değişmeler olur. Yanaklarda kızarıklık oluşmaktadır. Vücuttaki kıllar dökülmeye başlamaktadır.
Siroz Nasıl Teşhis Edilir?
Muayenede hasta bireyin alkol kullanıp kullanmadığı ve hepatit rahatsızlığı geçirip geçirmemiş olduğu sorulur. Elle muayene yapılmaktadır. Karaciğerin durumu kontrol edilir. Siroz hastalarında karaciğer sertleşmesi ortaya çıkar. Karaciğerlerin kenarları belirginleşmiş olup, dalak büyümesi mevcut. Hastanın görüntüsüne bakılır.
Kesin tanı için kan tahlilleri yapılmaktadır, gerekli görülüyor ise karaciğerden kesi alınıp incelenir. Kandaki albumin oranının düşük ve bilirubin düzeyinin yüksek çıkması durumunda karaciğerde bir problem mevcut anlamına gelir. Karaciğerdeki hücrelere bakılır. Ultrason beraberinde karaciğerin durumu incelenir. Karaciğerin yapısı ile ilgili bilgili olunur. Sirozun teşhisi için etkin bir teknik olduğu kesindir.
siroz yakınmaları
Siroz Tedavisi
Daha önce de açıkladığımız gibi alkol sonucunda meydana gelmekte olan sirozun tedavisi olası değildir. Fakat yinede erken tanının önem arz eden olduğunu söyleyebiliriz. Bu biçimde önlemler alınıp rahatsızlığın şiddetinin artması önlenebilir. Hepatit sonucunda oluşmakta olan sirozlarda ise interferon isimli tedavi tekniğiyle zararlı yazılımların artması önlenir.
Tedavi vaktinde uyulması gerekmekte olan bir takım durumlar mevcut. Bunlar:
• Alkolün bırakılması ilk şarttır.
• Vitamin azlığı sebebiyle vitamin takviyesi yapılabilmektedir.
• Siroz hastaları yüksek tansiyonla da karşılaşırlar. Bunun engellenmesi için bazı tansiyon ilaçları özenle kullanılmalıdır.
• İdrar söktürücü ilaçlarla karında biriken su azaltılır.
• Doktorun tavsiye ettiği ilaçlar haricinde ilaç kullanımı olmamalıdır.
• Yağı aşırı yiyeceklerden uzak durulmalıdır.
Bu tedaviler işe yaramadığı zaman karaciğer nakli gerekebilmektedir. karaciğer nakliyle iyileşme mümkün hale gelebilir. Fakat karaciğerin vücuda uyması büyük önem taşır.
Siroz İle Karşılaşmamak İçin Alınacak Önlemler
1. Fazla miktarda alkol tüketilmemelidir.
2. Hepatit rahatsızlığını engellemek için hepatit aşısı yaptırılmalıdır.
3. Birtakım karaciğer hastalıkları siroza yol açabilir. Bunun için katiyen tedavi olunmalıdır.
4. Beslenme oldukça önemlidir. Aşırı yağlı ve hayvansal besinlerden kaçınmak gerekmektedir.
5. Erken teşhis her daim büyük önem taşır. Bu sebepten periodik kontroller oldukça önemlidir.