
Sabahları her kahvaltı yapmadan önce güne doğru olarak başlayamayan ve buldukları birçok fırsatta sigara içen bireyler. Sigarayı bedeninizden değil yaşamınızdan ne şekilde uzaklaştıracağını düşünmelisiniz. Sigara kullanımı kaç yaşında başlar? Sigara kullanımı genel şeklinde buluğ çağlarında başlıyor. Türkiye’de 15 yaş ve üstünde yer alan insanlarda 15 milyon birey sigara kullanmaktadır. Ergen insanlar ise genel şeklinde özenmeler, arkadaşlarından etkilenmeler ve bağımlılık arayışları anında sigaraya başlıyor. Bunun yanı sıra çok gerilim altında yer alan ergen insanlar de sigaraya başlayabilmektedir. Yapılan çeşitli araştırmalara göre sigara içmekte olan ergen insanların benlik saygısının aşırı daha düşük olduğu görülmüştür. Sigara içen kişileri yanıltmakta olan en önem arz eden unsur da sigara kullandığı halde kanserler rahatsızlıklarına hiç olarak yakalanmayan bireylerdir.
Sigara İçenler Akciğer Kanserine Yakalanmıyor Yanılgısı
Asla unutulmamalı ki sigara içen bireylerin çoğu akciğer kanserine yakalanmamış olsa da bu kansere yakalanma riski içmeyen kişilere göre tam anlamıyla 8 kat aşırı daha çoktur. Çünkü akciğer kanseri olan insanların %80’i sigara kullanmaktadır. Hatta sigara akciğer kanserinden ziyade ağız boşluğu, tüketmek borusu, gırtlak, böbrek, rahim ağzı ve aynısı kanserlerin oluşma risklerini de oldukça yükseltmektedir. Bunlara ek olarak sigara mide ülseri, burger sağlık problemi, bağışıklık sisteminin zayıflaması benzeri daha çok sağlık problemini da mutlaka ile getirmektedir. Özenti ya da gerilim ile baş etmek amacı beraberinde başlanmış olan sigara, bir müddet sonra ise zevk verici bir unsur olmaktan ziyade sigara içmeyince yaşanılan problemleri yerine bırakır. Aşırı yoğun şeklinde sigara içmekte olan insanlar son içtiği sigaradan tam birkaç saat öncesine göre tütün arayışı, sinirlilik, gerginlik, keyifsizlik benzeri bilhassa konsantre olamama benzeri yoksunluk bulgularını sergilerler.
İştah Kaybı ve Tatlılara Yönelme
İştah artışı ve uykusuzluk da sigara bulgularına ek şeklinde gelmektedir. Sigarayı bırakınca oluşmuş olan belirtiler ne gibi şeylerdir? Bu belirtiler tam anlamıyla 2 – 3 gün içinde en çok düzeylere ulaşmaktadır ve tam anlamıyla 2 ila 3 hafta kadar sürebilir. Kilo alma olayı ise 6 ay süresince sürebilmektedir. Ek şeklinde tatlı besinlere karşı yoğun bir arzu olmaktadır. Dikkat gerektirmekte olan işlerde de performans bozulabilmektedir. Fakat çok sigara kullanan kişi sigara kullanmadan öncesine göre sigarayı rahatça bırakabileceğini iddia etmektedirler yalnız bu bulguları yaşadıklarında bırakmak istemezler. Sigara bırakan bireylerin %70’i tam anlamıyla ilk ay gene kullanmaya başlamışlardır. Sigara bırakan bireylerin ise dörtte bir tanesinden biraz azı ilk girişimlerinde bunu başarıya ulaştırmışlardır. Sigarayı kalıcı olarak bırakan bireylerin bunu başarmadan öncesinde tam anlamıyla 4 – 5 defa bırakmayı deneyip yeniden başlamışlardır. Sigarayı bırakmaktaki en önem arz eden unsur bırakma anında hangi unsurdan ötürü başarısız kalındığının belirlenmesinin yapılması ve bundan ders çıkartılarak bir sonrasındaki bırakmakta çeşitli tekniklerin uygulanmasıdır.
Sigarayı Bıraktıktan Sonra
Sigarayı bırakan bireyler sigarayı kullandıkları zaman yaşamış oldukları söylerler. Bu sahiden önem arz eden bir cümledir. Çünkü sigara bırakıldıktan sonrasında ağzımız daha iyi tat alır. Yediğiniz tüketmeklerden zevk alırsınız. Güne aşırı daha enerjik başlar ve sabahları uyandığınız da üzerinizde ağır bir yorgunluk olmamaktadır. Sabahları uyandığınız da ağzınızda kötü bir tat olmamaktadır. Bütün gün çalıştığınız halde hala akşama bir yürüyüş yapacak kadar kendisinizi dinç hissedersiniz. Beyniniz sigara kullandığınız günlere göre aşırı daha dinç, kolay ve aktif olur. Yürüyüşünüz düzelir ve basit olarak nefes darlığı çekmezsiniz.